top of page
  • Obrázek autoraSara

O vlastní identitě - úryvek z knihy Tajemství sedmi závojů

Aktualizováno: 26. 2. 2020



Oslovila mě část knihy Tajemství sedmi závojů od Ruedigera Schache, ve které spisovatel píše o tom, abychom poznali nejdříve sami sebe, svou duši, svého vnitřního pozorovatele, neboť tam se skrývá spousta odpovědí na naše otázky...ovšem kdo nemá otázky, nic se nedozví, kdo se nechce nic dozvědět, zpravidla se nikam moc nedostane...


"Hluboko v každém z nás se nachází kousek našeho já, který chce vědět kam patří. Tenhle kousek v nás vzbuzuje touhu konečně se někde usadit a přání cítit se někde doma. Tenhle kousek touží po odpovědi na otázky: Kým nebo čím jsem?


Tato hledačská součást v nás také probouzí touhu po životním partnerovi v naději, že se pak konečně usadíme. Jenomže milující partner je sice báječná, nikoli úplná odpověď na otázku, a tak člověk někdy zjišťuje, že ani s krásným partnerstvím jeho vnitřní neklid nezmizí úplně. Kým nebo čím jste? Zkuste to se svou prací: Jste sekretářkou, manažerkou nebo vedoucím oddělení?


Tato otázka je pro váš život naprosto zásadní, protože když věříte, že jste to, co vlastně jenom děláte, činíte své city a myšlenky závislými na druhých. Pak si názory druhých lidí o svém poslání nebo chování chování berete osobně. Potom lidé, kteří znají pouze vaši roli, a ne vás, jako člověka, už jenom svým úsudkem nebo pronesenou poznámkou rozhodují o tom, zda se budete cítit dobře, nebo špatně.


Spousta lidí upadá do pocitů hluboké nesmyslnosti bytí, když ztratí zaměstnání. Vedle finanční ztráty a dalších nepříjemných změn je podstatnou příčinou jejich stavu to, že už nevědí, kým jsou. Se ztrátou místa ztrácejí i velikou část své identity.


Jak se vám zamlouvá myšlenka, že celý váš život bude sestávat jenom z toho, že budete muset pořád dokola ztvárňovat různé role? Život jako nekonečná divadelní hra, v níž se od vás bez ustání pořád něco očekává?


Vidíte? Tohle není odpověď, kterou hledáte. Pravda je, že prostě pořád jenom "něco děláte" a že to nemá nic společného s tím, kým doopravdy jste."

78 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page